novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali
Krajevna skupnost Šoštanj je organizacijska enota lokalne samouprave pod okriljem občine Šoštanj ter pokriva področje mesta Šoštanj z bližnjo okolico ter obmestni naselji Metleče in Družmirje. Poleg zastopanja interesov prebivalcev Krajevna skupnost Šoštanj organizira različne prireditve, upravlja otroško igrišče TRESIMIRJEV PARK in grad Šoštanj - PUSTI GRAD ter skrbi za promocijo mestnih znamenitosti.  
MESTO ŠOŠTANJ
PREDSTAVITEV KS
TRESIMIRJEV PARK
ZNAMENITOSTI
DRUGI O NAS
OPRAVLJENO DELO
Iskanje
 
Vreme

Domov >  Novice Ostale novice
  Število vseh ogledov: 4851

Monografija 100 let mesta Šoštanj

Avtor: Bojan Rotovnik

Krajevna skupnost Šoštanj objavlja javni poziv za izvedbo in zbiranje fotografij za izdajo monografije z delovnim naslovom 100 LET MESTA ŠOŠTANJ. Monografija je zasnovana v dveh delih in sicer »Stoletje Šoštanja« ter »Sodobni Šoštanj (v štirih letnih časih)«

Krajevna skupnost Šoštanj, Trg svobode 12, 3325 Šoštanj

www.ks-sostanj.si - info@ks-sostanj.si

 

OBJAVLJA JAVNI POZIV za

 

izvedbo in zbiranje fotografij za izdajo monografije z delovnim naslovom

»100 LET MESTA ŠOŠTANJ«


 

Monografija je zasnovana v dveh delih in sicer »Stoletje Šoštanja« ter »Sodobni Šoštanj (v štirih letnih časih)«


1. Stoletje Šoštanja

Za prvi del monografije bodo uporabljene znane in neznane fotografije iz življenja Šoštanja, posnete v časovnem obdobju 1911 - 2008.

Prednost bomo dali fotografijam, ki niso zgolj posnetki mesta, njegovih vedut, arhitekture, itd.,  ampak bomo iskali fotografije, s katerih bo razbrati predvsem življenje prebivalcev mesta, bodisi iz osebnih zbirk, ki beležijo družinske dogodke (poroke, obhajila, birme, pogrebe, obletnice ...), pa tudi vse druge družabne dogodke, (veselice, parade, športne tekme, delovni uspehi, nesreče, poplave, požari...) vse to posneto na način, da je iz posnetkov mogoče razbrati, da se je dogodek zgodil v Šoštanju.

Od lastnikov fotografij pričakujemo tudi osnovne podatke o fotografiji: točno ali vsaj približno letnico nastanka fotografije, avtorja fotografije in kaj oz. kdo na fotografiji je.

Posredovanje fotografije na ta razpis pomeni, da njen lastnik dovoljuje skeniranje, arhiviranje posnetka v arhivu KS Šoštanj ter objavo fotografije.

Fotografije so lahko na fotografskem papirju, diapozitivu, ali digitalni tehniki ustrezne resolucije. Fotokopije, preslikave, ali nizko-resolucijske digitalne fotografije, za potrebe monografije niso primerne.

Fotografije oddajte v času uradnih ur  (vsako sredo med 15. in 16. uro) v pisarni KS Šoštanj, Trg Svobode 12, kjer boste po končani obdelavi lahko dobili v dogovorjenem roku, fotografije vrnjene.

2. Sodobni Šoštanj

Za vse fotografe, tako ljubiteljske kot poklicne, razpisujemo natečaj za štiri serije fotografij, od katerih naj ena serija ne presega 100 posnetkov in sicer na temo: Sodobni Šoštanj v štirih letnih časih. Fotografije ne smejo biti posnete pred 1. 1. 2009 (starejše fotografije po tem razpisu sodijo v del pod točko 1.)

Fotografije naj bodo v standardnem digitalnem formatu, lahko so zgolj minimalno računalniško obdelane, brez vsake montaže motiva. Velikost fotografij naj bo vsaj 2000 pix (slikovnih pik) po najdaljši stranici. Vse fotografije naj bodo zapisane na zgoščenko (CD ali DVD) in s povzetkom osnovnih podatkov natisnjenih na papir: ime, priimek, naslov in elektronki naslov avtorja, ter število fotografij in imena datotek.

Izbrane fotografije bodo ohranjene v arhivu KS Šoštanj, z ustreznimi avtorskimi podatki, v primeru objave pa bo z avtorjem sklenjena pogodba za odkup avtorskih pravic. Neizbrane fotografije bodo vrnjene avtorjem.

Prednost pri objavi fotografij v monografiji bodo imeli dinamični motivi, s katerih je mogoče razbrati tako praznični, kot vsakdanji utrip mesta in predvsem življenja prebivalcev v njemu.

Avtorske fotografije bomo zbirali kvartalno in sicer:

  • prvo serijo - POMLAD: od 10. do 20. junija 2009,
  • drugo serijo - POLETJE: od 10. do 20. septembra 2009,
  • tretjo serijo - JESEN: od 10. do 20. decembra 2009 in
  • četrto serijo - ZIMA: od 10. do 20. februarja 2010.

Vsi udeleženci razpisa, ki bodo oddali prvo serijo fotografij, bodo povabljeni na enodnevno fotografsko delavnico, ki jo bo vodil mednarodni mojster umetniške fotografije Joco Žnidaršič, predvidoma v mesecu juniju oz. v začetku julija 2009.

 
3. Splošno

Krajevna skupnost Šoštanj je za projekt izdaje monografije imenovala in pooblastila uredniški odbor v sestavi: Joco Žnidaršič, Peter Rezman, Vilma Fece in Bojan Rotovnik (vodja). Člani uredniškega odbora in člani Krajevne skupnosti Šoštanj ne smejo sodelovati na razpisu. Odločitve uredniškega odbora glede izbora fotografij so dokončne.

Z avtorji oz.lastniki izbranih fotografij bo Krajevna skupnost Šoštanj sklenila ustrezne avtorske pogodbe, kjer bo tudi finančno ovrednotena vsaka odkupljena fotografija. Predviden termin izida monografije je september 2010.

Dodatne informacije posreduje član uredniškega odbora Peter Rezman, ki je dosegljiv na el. naslov monografija@ks-sostanj.si oz. na GSM 041/987-634.

 V Šoštanju, 18. februarja 2009


Vodja uredniškega odbora:                                                                 Predsednica KS Šoštanj:
Bojan Rotovnik                                                                                  Vilma Fece

Omenjeni subjekti:
KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ
V sodelovanju s Portalom sostanj.info
Na vrh