novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali
Krajevna skupnost Šoštanj je organizacijska enota lokalne samouprave pod okriljem občine Šoštanj ter pokriva področje mesta Šoštanj z bližnjo okolico ter obmestni naselji Metleče in Družmirje. Poleg zastopanja interesov prebivalcev Krajevna skupnost Šoštanj organizira različne prireditve, upravlja otroško igrišče TRESIMIRJEV PARK in grad Šoštanj - PUSTI GRAD ter skrbi za promocijo mestnih znamenitosti.  
MESTO ŠOŠTANJ
PREDSTAVITEV KS
TRESIMIRJEV PARK
ZNAMENITOSTI
DRUGI O NAS
OPRAVLJENO DELO
Iskanje
 
Vreme

Domov >  Novice Ostale novice
  Število vseh ogledov: 5575

Pusti grad večraj, danes, jutri!

Avtor: Bojan Rotovnik

Mesto Šoštanj bo v letu 2011 praznovalo pomemben in visok jubilej in sicer 100-obletnico pridobitve mestnih pravic.

Daljnega leta 1911, natančneje 28. junija, je mesto Šoštanj od cesarja Franca Jožefa predvsem zaradi razvoja usnjarstva pridobilo mestne pravice.

Krajevna skupnost Šoštanj je že v letu 2008 pričela priprave na ta visoki jubilej mesta Šoštanj, saj želi v jubilejnem letu 2011 izvesti več aktivnosti in zaključiti nekaj projektov posvečenih 100-obletnici mesta Šoštanj. Eden izmed projektov je oživitev simbola mesta Šoštanj, to je gradu Šoštanj oz. Pustega gradu. Žal se je do danes v dobro vidni obliki ohranil le grajski stolp, ki že stoletja dominantno stoji nad mestom in je dobro viden praktično iz vseh smeri prihoda v mesto Šoštanj.

Projektna skupina za oživitev Pustega gradu Šoštanj, ki jo je ustanovila Krajevna skupnost Šoštanj, je v sodelovanju z Zavodom za varovanje kulturne dediščine Celje pripravila idejni načrt oživitve Pustega gradu. Glavni namen oživitve je, da območje Pustega gradu ponovno postane izletniška in razgledna točka in prostor za občasne prireditve na prostem. S projektom oživitve želi Krajevna skupnost Šoštanj tudi povečati poznavanje zgodovine mesta in gradu med domačini in obiskovalci.

maketa_idejne_zasnove_ozivitve_pustega_gradu

Maketa idejne zasnove oživitve Pustega gradu

Eden izmed rezultatov projekta je razstava Pusti grad včeraj, danes, jutri!, katere otvoritev je bila v Mestni galeriji Šoštanj 11. decembra in bo odprta vse do konca leta 2009. Razstava prikazuje rezultate arheoloških izkopavanj iz leta 1998 avtorice Danijele Brišnik in fotografije ter pisne vire o Pustem gradu, ki sta jih zbrala Rajko Zaleznik in Dejan Tonkli. Poleg tega je sestavni del razstave tudi idejna zasnova oživitve Pustega gradu Šoštanj, ki so jo na osnovi idejnega načrta Krajevne skupnosti Šoštanj in na podlagi strokovnih smernic Zavoda za varstvo kulturne dediščine pripravili strokovnjaki iz Studia List iz Celja, avtorjev Zdenko Prosena, Vanje Milosavljević ter Nine Čebela.

ureditev_razgledne_tocke_na_grajskem_stolpu

Ureditev razgledne točke na grajskem stolpu

Vse zainteresirane vabimo, da razstavo osebno obiščejo, saj bo zagotovo vsakemu obiskovalcu odkrila kakšen še nepoznan drobec iz bogate zgodovine. Seveda bomo zelo veseli tudi vaših predlogov ali kritičnih pogledov na predstavljeno idejno zasnovo oživitve Pustega gradu, ki jih Krajevna skupnost Šoštanj zbira do 10. januarja 2010. Za lažjo predstavo, kakšne ideje vas čakajo v Mestni galeriji Šoštanj, objavljamo nekaj izsekov iz idejne zasnove Studia List. Celotna idejna zasnova je na ogled v Mestni galeriji Šoštanj in v pisarni Krajevne skupnosti Šoštanj. 

razgledna_ploscad_na_skrajno_severnem_delu_pustega_gradu

Razgledna ploščad na skrajno severnem delu Pustega gradu

Za pomoč pri pripravi razstave bi se želel zahvaliti tudi Muzeju Velenje, Zavodu za varstvo kulturne dediščine Celje, Zavodu za kulturo Šoštanj, Glasbeni šoli Velenje, Rodu Pusti grad Šoštanj, Vladu Kojcu in seveda odlični povezovalki prireditve, Milojki Komprej. Brez navedenih razstave nebi mogli pripraviti ali pa bi bila vsebinsko močno okrnjena!

Po zaključku razprave o idejni zasnovi za oživitev Pustega gradu bo projektna skupina za Krajevno skupnost Šoštanj pripravila predlog končne idejne zasnove in terminski plan izvedbe tega projekta. Ker gre za finančno zahteven zalogaj, bo del projekta uresničenega v letu 2010 in del v letu 2011.

V sodelovanju s Portalom sostanj.info
Na vrh