novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali
Krajevna skupnost Šoštanj je organizacijska enota lokalne samouprave pod okriljem občine Šoštanj ter pokriva področje mesta Šoštanj z bližnjo okolico ter obmestni naselji Metleče in Družmirje. Poleg zastopanja interesov prebivalcev Krajevna skupnost Šoštanj organizira različne prireditve, upravlja otroško igrišče TRESIMIRJEV PARK in grad Šoštanj - PUSTI GRAD ter skrbi za promocijo mestnih znamenitosti.  
MESTO ŠOŠTANJ
PREDSTAVITEV KS
TRESIMIRJEV PARK
ZNAMENITOSTI
DRUGI O NAS
OPRAVLJENO DELO
Iskanje
 
Vreme

Domov >  Novice Ostale novice
  Število vseh ogledov: 9195

Tresimirjev park odprt za otroke

Avtor: Bojan Rotovnik

Šoštanj, 1.9.2010: V Šoštanju, natančneje v Cankarjevi ulici oz. v neposredni bližini Družmirskega jezera, so se v včeraj odprla vrata Tresimirjevega parka in mesto Šoštanj je s tem pridobilo sodobno osrednje otroško igrišče. Otroško igrišče je poimenovano po šoštanjski zgodovinski znamenitosti, slovanskemu knezu Tresimirju, ki je v  ...

TRESIMIRJEV PARK ODPRT ZA OTROKE

Šoštanj, 1.9.2010: V Šoštanju, natančneje v Cankarjevi ulici oz. v neposredni bližini Družmirskega jezera, so se v včeraj odprla vrata Tresimirjevega parka in mesto Šoštanj je s tem pridobilo sodobno osrednje otroško igrišče. Otroško igrišče je poimenovano po šoštanjski zgodovinski znamenitosti, slovanskemu knezu Tresimirju, ki je v davni preteklosti s svojim ljudstvom prišel izda daljnega Urala in poselil območje sedanjega Šoštanja.

V zadnjem letu dni so otroci in tudi odrasli z velikim zanimanjem spremljali gradnjo otroškega igrišča in pogosto postavljali vprašanja, kdaj bo igrišče odprto? Krajevni skupnosti Šoštanj je s podporo Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje uspelo v zelo kratkem času dokončati projekt otroškega igrišča, ki je zajemal postavitev igral, sanitarij, ograje, notranjo ureditev površin ter ureditev neposredne okolice z dodatnimi hodniki za pešce. Čeprav je bilo otroško igrišče v večji meri zaključeno že v mesecu juliju, so ostala vrata igrišča zaklenjena še mesec dni zaradi pridobitev vseh potrebnih soglasij in tudi za to, da se je ustvarila ustrezna travnata podlaga.

Krajevna skupnost Šoštanj bo svečano otvoritev Tresimirjevega parka izvedla v petek, 10. septembra ob 15. uri, ko bo poskrbljeno tudi za obilico dodatnih animacij za otroke in njihove starše. Ker so bili konec avgusta izpolnjeni vsi formalni pogoji za začetek uporabe otroškega igrišča, se je Krajevna skupnost Šoštanj odločila, da igrišče preda v uporabo že pred svečano otvoritvijo.

Že prvi dan je novo osrednje otroško igrišče v Šoštanju obiskala množica otrok in njihovih staršev in v Krajevni skupnosti Šoštanj verjamejo, da bo otroško igrišče tudi v prihodnje deležno množičnega obiska. Vrata igrišča bodo vsak dan odklenjena od 8. do 20. ure, obiskovalcem pa so poleg številnih igral na voljo tudi urejene sanitarije in veliko klopi za počitek.

Ob začetku javne uporabe otroškega igrišča je bil še posebej zadovoljen član sveta krajevne skupnosti Šoštanj in idejni avtor ter vodja projekta izgradnje Tresimirjevega parka, Roman Pibernik, ki je ob tem dejal: »Zelo sem vesel, da nam je v zelo kratkem časovnem obdobju uspelo izvesti projekt otroškega igrišča Tresimirjev park od ideje do izvedbe. Za otroško igrišče, ki se razprostira na 2344m2, smo potrebovali gradbeno in uporabno dovoljenje, ob tem pa naj poudarim, da so vsa igrala skladna z zahtevami standardov SIST EN 1167. Zahvalil bi se vsem članom Krajevne skupnosti Šoštanj, da so od vsega začetka podpirali izvedbo projekta, ki je velika pridobitev predvsem za naše najmlajše prebivalce mesta Šoštanj in okoliških naselij. Še posebej bi se želel zahvaliti za pomoč Termoelektrarni Šoštanj in Premogovniku Velenje, brez katerih novega otroškega igrišča zagotovo ne bi bilo.«

Tresimirjev park obsega bogat izbor igral za različne starostne skupine otrok, kot so 30m žičnica, vrtiljak, račke na vzmet, gugalnice, didaktična igrala, tobogane, peskovnik, grad s štirimi hiškami, tunel, gugalnico z mrežo, igrala za plezanje - pajek mreža in igrala za ravnotežje. Zagotovo bo na novem otroškem igrišču vsak otrok našel igralo zase, starši pa prijeten prostor za oddih in spremljanje otroške igre. Lega otroškega igrišča ni naključna, saj je postavljen med Družmirskim jezerom in začetkom kolesarske poti do Velenja na prostoru z mogočnimi drevesi, ki bodo tudi v vročih dneh zagotavljala prijetno senco. Vabljeni k obisku!

FOTOGALERIJA!

 


OD TRESIMIRJA DO  DRUŽMIRJA IN OTROŠKEGA IGRIŠČA 

Kdo je Tresimir?

Ime Tresimir temelji na razlagi imena Družmirje. Koren besede izhaja iz slovanskega imena Tresimir, ki je v listinah prvič omenjen 22. februarja 1309. Kraj naj bi bil poimenovan po slovanskem velikašu ali županu Tresimirju, ki naj bi na tej rahlo dvignjeni terasi zaščiteni pred poplavami reke izbral kraj svoje poselitve. 

Po legendi naj bi pred stoletji to dolino naselil knez Tresimir, ki je s svojim ljudstvom prišel nekje izza pogorja Urala. Staroselci, ki so pred tem bivali v teh krajih, so se umaknili v okoliške gozdove in jame. Ker pa je bil Tresimir dober vladar, so z njim kmalu zaživeli v sožitju. Po njem se naselje, kjer so prebivali, imenovali Tresimirje, s stoletji pa se je ime počasi spremenilo v Družmirje.

Po legendi je Tresimir v zeleni kotanji, kjer je sedaj ob cesti proti Velenju urejen izvir, srečal brhko domačinko, ki je pila izvirsko vodo. Rekla mu je, da je voda neverjetna in v človeku odpira pozitivno energijo. Knez Tresimir je bil žejen, zato je tudi sam pil. In, začuda, voda je kneza tako spremenila, da je postal miroljuben. Odsihmal je s staroselci živel v velikem sožitju. Pomagal jim je k napredku in zaljubil se je v lepo domačinko, ki ga je zapeljala z vodo. Seveda sta imela veliko zdravih otrok in živela srečno do konca svojih dni ...

Kakšen je bil Tresimir?

Skozi čas se je tudi izoblikovala podoba, kakšen naj bi bil Tresimir: Tresimir je veličasten vojščak, s širokim klobukom, odet v kože, ki v rokah nosi znamenito bojevniško palico in je obut v lesene cokle. 

Viri:

 • Ravnikar, Tone, Kratek pregled preteklosti Šaleške doline.
 • Ibidem
 • Wikipedija

 


   IZVEDBA PROJEKTA TRESIMIRJEV PARK 

 • investitor: Krajevna skupnost Šoštanj, zanjo predsednica Vilma FECE
 • vodja projekta: Roman PIBERNIK
 • arhitekt: Urban NOVAK - STUDIO PETLETKA
 • dobavitelj igral : VEPLAS d.d.
 • odgovorni nadzornik: Janko BUKOVIČ -  PV INVEST d.o.o.
 • odgovorni vodja del: Jurij ATELŠEK
 • izvajalec gradbenih del: Franc FAJDIGA s.p.
 • izvajalec ograje in klopi : KOVINALES d.o.o.
 • dobavitelj košev za smeti: URANJEK s.p.
 • izdelovalci tabel z imeni dreves in igrišča: TABORNIKI ROD PUSTI GRAD
 • dobavitelj sanitarnega kontejnerja : REM d.o.o.
 • ter ELEKTRO VELENJE in KOMUNALNIM PODJETJEM VELENJE.
Omenjeni subjekti:
KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ
V sodelovanju s Portalom sostanj.info
Na vrh